22. kolovoza, Dan Hrvata izvan Republike Hrvatske

Od osnutka Klape Kartolina 2013. godine u kanadskom gradu Windsoru, na našim web stranicama smo prilozima obilježavali isključivo naše nastupe i događanja u svijetu klapske glazbe. Ovim prilogom ćemo učiniti iznimku, jer nam je kao klapi i udruzi iz hrvatske dijaspore, slijedeći povod jako blizak srcu. Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH predložio je da se spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice Hrvata, 22. kolovoza, proglasi Danom Hrvata izvan RH i tim povodom poziva sve zainteresirane da svojim mišljenjima doprinesu kvalitetnoj javnoj raspravi.

https://www.facebook.com/hrvatiizvanrh.hr/posts/2019447984811896

Klapa Kartolina od sveg srca pozdravlja i podupire tu inicijativu. Štovanje Blažene Djevice Marije je duboko ukorijenjeno u hrvatskom narodu, koje se izražavalo kroz cijelu hrvatsku povijest, od primitka kršćanstva. Hrvati su kroz povijest uvijek poistovjećivali domovinu s Blaženom Djevicom Marijom. Taj odnos nekako dolazi sam po sebi, jer majka je ta koja simbolizira rodno ognjište i dom. To je na poseban način izraženo u dijaspori, znači daleko od doma, gdje se čezne za majkom i za domovinom. To je i razlog što je pjesma “Rajska djevo, Kraljice Hrvata” prihvaćena i kao neslužbena himna hrvatske dijaspore, koja se uvijek pjeva s posebnim žarom i suzom u oku. Hrvatski narod u dijaspori je to već odavno izabrao srcem, onako spontano i bez raspravljanja i odlučivanja. Stoga proglašenje spomendana Blažene Djevice Marije Danom Hrvata izvan RH je samo logičan i prirodan slijed događanja.

Klapa Kartolina je s istom željom Blaženoj Djevici Mariji posvetila mjesec kolovoz u svom tradicionalnom klapskom kalendaru za 2019-tu godinu.